Osnovna škola Oroslavje

Na Međunarodnoj konferenciji

Od 29. travnja do 1. svibnja 2024. godine  u Brelama je održana Međunarodna konferencija: Pogled u učionicu – od tradicije do suvremenosti. Organizirana je  za učitelje, obrazovne stručnjake i znanstvenike u primarnom obrazovanju.

Konferenciju je otvorila ravnateljica Hrvatske zajednice osnovnih škola, Jasmina Hamer. Tijekom konferencije održana su zanimljiva plenarna predavanja.  Prof. dr. Manfred Spitzer iz Njemačke je govorio o  Digitalnoj demenciji i osvrnuo se koje su posljedice digitalizacije za škole. Imali  smo priliku slušati izvrsno predavanje g. Barta Verswijevela (nezavisni belgijski pedagog i stručni mentor) s temom Kako ostati motiviran učitelj? Arjana Blažić, profesorica engleskog i njemačkog jezika te instrukcijska dizajnerica i savjetnica za obrazovnu tehnologiju održala je plenarno predavanje s vrlo aktualnom temom Primjena umjetne inteligencije u obrazovanju: Od koncepta do učionice. Korisno predavanje održala je i viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje, gđa. Alma Rovis Brandić na temu prevencije i uloge učitelja u tom procesu. Dr. Nina Novak iz Zavoda za školstvo Republike Slovenije predavala je o vrednovanju. Korado Korlević, poznati hrvatski učitelj i astronom, govorio je o obrazovanju za budućnost. Konferencijski program uključivao je i brojne dodatne aktivnosti, interaktivna predavanja i radionice učitelja koji su dijelili primjere dobre prakse.

 Između brojnih zanimljivih predavanja učitelja razredne i predmetne nastave i ja sam imala priliku održati interaktivnu radionicu  u suradnji  s učiteljicom Ivanom Frančić iz Osijeka. Tema radionice „Tvoje mjesto zvuči poznato“ je bila usmjerena na razvoj prirodoslovne i kartografske pismenosti učenika. Prikazale smo suradnju naših  učenika iz  Osnovne škole Oroslavje (Zagorje) i OŠ Ivana Filipovića (Osijek).  Radionica je bila usmjerena i na osnaživanje učiteljskih kompetencija u prirodoslovnoj pismenosti.

Osim stručnog usavršavanja konferencija je bila prilika za razmjenu ideja, mišljenja, umrežavanje i upoznavanje novih kolega. Već su stvorene i zanimljive ideje za nove projekte.

Svakako ćemo stečena znanja i  iskustva moći implementirati u radu sa svojim učenicima.

                                                                                                                     Učiteljica  Renata Posavec

 Objavljeno, 24. svibnja 2024.

Skip to content