Osnovna škola Oroslavje

Obilježavanje dana izumitelja

 U 3. a razredu obilježili smo Dan izumitelja kroz nekoliko aktivnosti tijekom studenog.

 Upoznali smo Profesora Baltazara i gledali njegove izume u crtanim filmovima. Kroz priču o Baltazaru upoznali smo se s najuspješnijim projektom Zagrebačke škole crtanog filma. Gledali smo film Vjetrovita priča, koju smo povezali s nastavnom jedinicom iz Prirode i društva o Obnovljivim izvorima energije i izradom vjetrenjača. Opisivali smo lik profesora Baltazara kroz trodijelnu strukturu i upotrebu imenica, glagola i pridjeva te upotrebu slikovitih rečenica. Upoznali smo hrvatske izumitelje Nikolu Teslu, Fausta Vrančića, Slavoljuba Penkalu, Tomislava Uzelca, Ruđera Boškovića, Zlatu Bart i  Josipa Belušića. Učenici su u grupama rješavali zadatke vezane uz izume i predlagali svoje izume i njihovu uporabnu vrijednost za čovjeka.

  1. 11. 2023. godine u razredu smo imali gosta prof. dr. sc. Ivicu Đilovića, profesora s PMF-a, koji je kroz priču o mornaru Ratku vodio učenike u pokuse. Uz mnoge instrumente, materijal i pribor učenicima je na zanimljiv način pokazao pojave koje se događaju kad se različite tvari spoje u pokusima. Učenici su i sami u grupama izvodili pokuse i izradili lava lampe. Ushićenje i oduševljenje učenika bilo je prisutno na cijelom satu pokusa. Ovom satu prethodili su sati upoznavanja mjera opreza kod izvođenja pokusa, postupcima kod izvođenja pokusa i svrhom izvođenja pokusa. Svoje znanje na ovom satu „začinili“ smo novim spoznajama i saznanjima.

Zahvaljujemo prof. Điloviću i mami Maji,  učenice Brune Martinić, koji su odvojili svoje vrijeme i znanje i učinili nam završnicu obilježavanja Dana izumitelja vrlo poučnom i zanimljivom!

Film sa sata o pokusima pogledajte klikom na poveznicu:

https://youtu.be/SjWupsEXUFM?feature=shared

Kolaž fotografija sa sata pogledajte klikom na poveznicu:

https://drive.google.com/file/d/12xz_x2ZGoSrxSPz0vL8keRhhOIuJhppn/view?usp=sharing

 Učiteljica Snježana Sitarić-Knezić

Objavljeno, 24. studenog 2023.

Skip to content