Osnovna škola Oroslavje

„Priča iz davnine hrvatskog Andersena“

U Mjesecu hrvatske knjige učenici četvrtog b razreda, pod vodstvom učiteljice Ankice i školske knjižničarke,  započeli su sa projektom „ Priče iz davnina hrvatskog Andersena“.  A tko je hrvatski Andersen učenici su saznali od školske knjižničarke. Uz pomoć  fotografija knjižničarka je učenicim pričala o djetinjstvu, odrastanju i pisanju hrvatske književnice koja je u Hrvatskoj i svijetu priznata kao jedna od najznačajnijih spisateljica za djecu –  Ivani Brlić-Mažuranić.

Šumu Striborovu i Regoča učenici su pročitali samostalno, a za čitanje naglas odabrala sam bajku Jagor. Zašto baš Jagora? Bajka o Jagoru je klasična priča o borbi između dobra i zla, ali na netipičan način. Prije čitanja, ali i tijekom čitanja učenicima sam pojašnjavala manje poznate riječi jer je jako važno da učenici razumiju što su pročitali odnosno čuli. A ako učenici razumiju pročitano, tek tada mogu kritički razgovarati i objasniti svoje doživljaje djela. Ponosno mogu reći da su četvrtaši uspješno otkrivali svoje razumijevanje teksta iznoseći svoja razmišljanja, tvrdnje i sve što se od njih tražilo u stvaralačkom radu nakon čitanja. Jako me razveselilo što su bili aktivni u živoj riječi, točni  i jasni u izdvajanju važnih činjenica, maštoviti u zadacima tipa a što je dalje bilo ili postavite pitanja o onome što ste čuli, kreativni u izradi naslovnica koje možete pogledati ovdje. Tijekom slušanja priče učenici su si morali predočiti slike. Neke dijelove priče su lako zamislili, a neke teže, za neke im je trebalo više truda pa smo po završetku čitanja pogledali animirani film Jagor uspoređujući slike koje su vidjeli i slike koje su doživjeli, ističući one dobre i one zle. Bilo je posebno zanimljivo slušati učenike kako smještaju priču u kontekst današnjeg vremena i iznose što je sve dobro što je Jagor imao, a što je sve dobro što oni imaju.

Danas smo svi u nekoj  žurbi, u stresu, a knjiga je najbolji lijek protiv tih „modernih bolesti“ i dosade. I tako smo mi naše druženje i završili s porukom knjiga je najbolji lijek za dušu, uz  fini čaj kao najbolji lijek za zdravlje.

Učiteljica Ankica &školska knjižničarka

Objavljeno 15. studenog 2023.

Skip to content