Osnovna škola Oroslavje

Dan ružičastih majica

Dana 28.2.2024. godine uz Dan ružičastih majica nizom smo se aktivnosti usmjerili  na edukaciju mladih o važnosti poštovanja različitosti, značaju empatije i potrebi za stvaranjem sigurnog okruženja u kojem svi mogu rasti i razvijati se bez straha od nasilja. Dan ružičastih majica, poznat i kao Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, obilježava se s ciljem podizanja svijesti o problemu vršnjačkog nasilja i promicanja kulture nenasilja i tolerancije među mladima.

 Naši učenici razredne nastave, pod mentorstvom svojih učiteljica, na originalan su način obilježili Dan ružičastih majica. Pod motom “Napiši na sto jezika – progovori samo jednim – jezikom NEnasilja” svaki je učenik na četvrtinu kruga papira različite boje napisao svoju poruku protiv nasilja na jednom od sto svjetskih jezika, a svi su se zajedno predstavili na školskom panou u krugovima tolerancije. Pišući poruke učenici su upoznali nove jezike i pisma, upoznali se s izazovom prevođenja i glasno pozvali  na govor tolerancije na svima čitljivom jeziku – jeziku NEnasilja. Kreativnim i estetski zanimljivim aktivnostima, ujedinjeni na putu oblikovanja školske klime – nulta tolerancija na nasilje – pokazali smo da znamo i možemo graditi sigurno okružje za sve nas. Prevladavajuća boja majica u cijeloj školi bila je ružičasta i to je bila najjača poruka jedinstva i odlučnosti da svi progovorimo jezikom NEnasilja.

 Za učenike viših razreda upravo je 28.2. 2024. godine otvorena mogućnost pisanja u virtualni sandučić povjerenja koji je osmislila i koji će uređivati i voditi psihologinja naše škole.

Fotografije našeg ružičastog dana pogledajte ovdje, a jednu malo podulju ružičastu priču ovdje.

 Pedagoginja & školska knjižničarka

Objavljeno, 8. ožujka 2024.

Skip to content